Tarton retki 2016

Uudenmaan kansallisen Senioripiirin matka Tarttoon ja Leigon järvimusiikkifestivaalille 5.–7.8.2016

Matkalla oli mukana 33 jäsentä eri yhdistyksistä. Matkalla saimme tutustua toisiimme ja kuulla eri yhdistysten toiminnasta.
Tartto on Etelä-Viron sydämessä sijaitseva yliopistokaupunki. Sen monista maamerkeistä tunnetuin on Raatihuoneen torin suihkulähde, joka esittää sateenvarjon alla suutelevia opiskelijoita. Saimme ihailla patsasta, kun olimme majoittuneet Raatihuoneen torin varrella olevassa Drakoon-hotelliin.
Kaupunkikierroksen aikana tutustuimme Tarton tuomiokirkkoon ja yliopiston päärakennukseen. Yliopiston on perustanut Ruotsin kuningas Kustaa II Adolf vuonna 1632. Rakennus henkii vanhaa arvokasta elämää, mutta on kuitenkin hyvin kansainvälinen opiskelijoiden suhteen.
Kävimme katsomassa Pirunsiltaa, siltaa joka ei johda mihinkään? Enkelinsillalla saimme kuulla tarina jonka mukaan toiveet toteutuvat, jos juoksee sillan yli hengittämättä. Näin suurin osa joukosta toimi. On riemullista katsoa, kun seniorit ilakoivat!
Tartto on mahdollisuuksien kaupunki, näin oppaamme meille kertoi. Näin lyhyellä matkalla oli niukasti aikaa tutustua viehättävään Ema-joen rannoille rakennettuun kaupunkiin. Vanhat rakennukset ja niiden historia tekevät siitä mielenkiintoisen. Hoidetut puistot patsaineen jäävät mieleen.
Lauantai-illan kohokohta oli Leigon järvimusiikkifestivaalit. Leigo-järvi on syvällä Etelä-Viron maaseudulla lähellä tunnettua Otepään talviurheilukeskusta. Ohjelmassa oli käsikelloyhtyeen soittoa, instrumentalists-gaala, jossa esiintyi seitsemän hengen Järven perhe sekä Leigon festivaaliorkesteri esiintymiset solisteineen. Illan päätteeksi festivaaliorkesteri esitti Mozart sinfonian 41 sekä hänen säveltämänsä Requiemin. Ilta päättyi tulen, veden ja musiikin lumoon ja ne yhdessä Requiemin kanssa tekivät esityksestä erityisen vaikuttavan. Ensi vuonna festivaalit viettää 20-juhlavuottaan. Ehkä silloin tulemme uudestaan.
Paluumatkalla tutustuimme uusrenesanssia edustavaan Viron saksalaisaateliston Puurmannin kartanoon. Kartanon upea päärakennus oli valmistunut 1870 ja entisöity entiseen asuunsa. Nykyisin kartano on juhlakäytössä. Kartanon päärakennuksessa toimii alueen peruskoulu. Suuressa salissa ja kartanon ympäristöön tutustuessa voi vain kuvitella kartanon elämää. Tutustuimme vielä Pöltsamaan linnaan ja sen viinikellariin ja siellä sijaitsevaan pieneen museoon. Museon erikoisin kokoelma oli kylässä sijaitsevassa tehtaassa valmistetut kosmonauttien ruoat. 
Matkalla Tallinnaan meitä riemastutti Ritzin ja Pekan loistava esitys lentokonematkustusohjeista Viron kielellä sekä musiikkitietovisa.

Kiitos kaikille mukana olleille, oli mukava tutustua. Matka oli antoisa monella tavalla.
Matkalla mukana ollut Ritva Pesonen

Kuvat Ritva Pesonen (RP), Pekka Knuuttila (PK) ja Lauri Matikka (LM).