Tietoa meistä

Piiri tarjoaa jäsenyhdistyksille koulutusta. Kuvassa Muistikerhonohjaajien koulutustilaisuus liiton toimistossa. Liisa Simovaara (Mäntsälä) ja Pirkko Kinnunen (Lohja) olivat suunnitelleet erinomaisen ohjelman.

Uudenmaan kansallinen senioripiiri toimii nimensä mukaisesti Uudellamaalla ja siihen kuuluu 20 paikallisyhdistystä. Piirin tehtävänä on toimia eläkeläisten alueellisena edunvalvojana sekä jäsenyhdistystensä ja liiton yhdyssiteenä.

Piirin tehtävänä on lisäksi tarjota tukea yhdistyksille mm. kouluttamalla yhdistysten toimihenkilöitä erilaisiin yhdistystehtäviin, ohjata ja neuvoa sekä järjestää piiritasoisia tapahtumia yhdistysten jäsenistölle. Uudenmaan piiri on jäsenmäärältään Kansallisen senioriliiton suurin piiri.

Kansallinen senioriliitto vastaa jäsentensä edunvalvontatyöstä valtakunnallisella tasolla. Senioriliitolla on edustus muun muassa eläkeläisliittojen etujärjestö EETU ry:n hallituksessa ja työvaliokunnassa.

Puheenjohtajan tervehdys

Hyvää alkanutta vuotta 2021

Päättynyt vuosi on ollut ainutlaatuinen, sekä senioritoiminnassa, että koko maapallon alueella. Covid-19, eli korona muutti rajusti toimintaa kaikkialla. Myös Uudenmaan piirissä, sekä paikallisyhdistyksissä lähes kaikki toiminta peruutettiin. Oma kalenterini tyhjeni kolmessa päivässä.

Koska toimintamme perustuu toistemme tapaamisiin, niin jouduimme pohtimaan mitä toimintoja pystymme koronasta huolimatta pyörittämään ja miten. Hallitukset alkoivat kokoontua etänä ja käyttöön otettiin erilaisia välineitä yleisimpänä ms Teams ohjelmisto. Osa kerhoista löysi ratkaisuja toimintansa pyörittämiseen, mutta retket, matkat ja teatterit peruuntuivat. Ongelmaksi muodostui jäsentapaamiset, joissa tyypillisesti kokoontui suuri määrä ihmisiä sisätiloissa. Tämä ei rajoitusten takia ollut mahdollista. Mutta tässäkin tapauksessa ihmisten luovuus pääsi oikeuksiinsa ja erilaisia tapoja kehitettiin. Pidettiin jäsentapaamisia pieninä ryhminä ja tilaisuus videoitiin, joka sitten jaettiin jäsenistön katseltavaksi. Ongelmaksi muodostui se, että kaikilla ei ole tietokoneita, tai älypuhelinta. Yhä useammin sai kuulla lauseen ”Haluaisin nähdä teitä ihan oikeasti”.

Haluan kiittää kaikkia niitä piirin ja yhdistysten jäseniä, jotka ovat olleet aktiivisesti mukana kehittämässä poikkeusajan toimintatapoja.

Miltä sitten vuosi 2021 näyttää. Tämän hetken tietojen mukaan yli 75-vuotiaat rokotetaan koronaa vastaan helmi- maaliskuussa. Jos tämä rokotusohjelma toteutuu, niin meillä pitäisi olla suoja tätä tappavaa tautia vastaan huhtikuun loppupuolella. Koska nuoremmat ihmiset saavat rokotteen vasta meidän jälkeemme niin normaalitilanteeseen päästään vasta kesällä. Yhdistysten hallitusten tulee seurata tarkkaan viranomistiedotteita miettiessään mitä toimintoja ja missä vaiheessa voidaan käynnistää. Valoa näkyy tunnelin päässä, eikä se ole vastaan tuleva juna. Vielä kuitenkin täytyy jonkun aikaa jaksaa elää tarkkaan viranomaisten antamia rajoitteita seuraten. Vielä emme voi löysätä. Tauti on tappavan vaarallinen.

Nyt voidaan kuitenkin jo todeta, että kyllä tämä tästä, kun hetki vielä jaksetaan.

Hyvää alkanutta vuotta!

Päiviö Salo