Piirin kevätkokous 2014

Uudenmaan Senioripiirin kevätkokous pidettiin Järvenpäässä Järvenpää-talossa 26.3.2014. Kaikki piirin 18 yhdistystä olivat edustettuina.

Uudenmaan piirin jäsenistö osoitti aktiivisuutensa

Piirin puheenjohtaja Timo Wartiovaara toi terveiset Liiton puheenjohtaja- ja sihteeripäiviltä ja kiitteli piirin jäsenistöä aktiivisuudesta Senioriliiton toteuttamassa jäsenkyselyssä. Vastauksia piirin jäseniltä saatiin yli 500 kpl, eli vastausprosentin ollessa n. 21 %, mikä oli reippaasti yli keskiarvon.

Piirin kentältä on kuulunut, että yhdistysten välinen yhteistyö on lisääntynyt. Alueilla on yhteistä suunnittelua, yhteisiä tapahtumia ja matkoja. Naapureilta on meillä kaikilla paljon opittavaa.

Toimiminen jäsenlähtöisesti ja me-hengessä on vahvuutemme.

Kaksi uutta paikallisyhdistystä Uudellemaalle hakusessa

Liiton valtakunnallisena tavoitteena on, että jokaiseen piiriin perustetaan kaksi uutta yhdistystä vuoden 2014 aikana. Liitto tukee jäsenhankintaa mm. toimittamalla mainosmateriaalia yhdistysten tapahtumiin ja toteuttamalla ilmoittelua. Lisäksi Patina-lehtiä on saatavana jaettavaksi yhdistysten järjestämissä tapahtumissa.
 

Uudenmaan kuntaliitosvaihe kirvoitti vilkkaan keskustelun

Kaupunginjohtaja Erkki Kukkonen esitteli Järvenpään kulttuuriperintöä. Lisäksi hän valotti kahdeksan uusimaalaiskunnan (Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Tuusula, Nurmijärvi, Mäntsälä, Sipoo ja Pornainen) yhteistä kuntaliitosselvitystä, joka on valmistunee tämän vuoden aikana.

Hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkunen käsitteli puheessaan kuntarakenneuudistuksen nykytilannetta valtakunnantasolla. Tavoitteena on edelleen kuntien lukumäärän vähentäminen ja kuntakoon kasvattaminen. Juuri hyväksytty sote-malli vie kunnilta puolet tehtävistä, mikä tulee  muuttamaan kuntien tilannetta merkittävästi. Kunnille jää tulevaisuudessa 200–300 lakisääteistä tehtävää. Palveluiden tuottamis- ja järjestämisvastuu tullaan eriyttämään. Kuntien päätöksenteko, rahoitusmallit, hallinnon vähentäminen ym. herättävät paljon avoimia kysymyksiä ja selvitettävää.

Kirkkoherra Vesa Koivisto toi Järvenpään seurakunnan tervehdyksen ja kertoi, miten yhteiskunnan ja maailman tapahtumat koetaan kirkon piirissä. Esimerkkinä hallituksen menoleikkaukset kehysriihessä, kirkon ja koulujen yhteistyö, kuntarakenneuudistus ja maailman tilanne. 
 

Sääntömääräiset kokousasiat läpi rutiinilla

Kokouksen puheenjohtajana toimi Paavo Peltosaari ja sihteerinä Teuvo Jatila. Piirin toimintakertomus hyväksyttiin, tilinpäätös vahvistettiin sekä myönnettiin vastuuvapaus piirihallitukselle ja muille vastuuvelvollisille.

Piirin edustajiksi liittokokoukseen valittiin Timo Wartiovaara ja Teuvo Jatila varalle Kari Halme ja Anna-Maija Sjöberg. Liiton valtuustoehdokkaiksi valittiin Timo Bergman, Markus Karhusaari, Paavo Peltosaari ja Liisa Simovaara. Varalle Kari Halme, Leena Kaarni, Kaarina Konttila ja Marja Taskinen. Piirin ehdottaa, että Liiton hallituksen puheenjohtaja Tapani Mörttinen sekä Liiton valtuuston puheenjohtaja Jouni Mykkänen jatkavat tehtävissään.
 

Loviisan seudulle kultaa ja kunniaa

Uudenmaan piirin vuoden yhdistykseksi on valittu Loviisan Seudun Kansalliset Seniorit ry. Yhdistykselle luovutettiin kunniakirja ja 100 euron kannustuspalkkio. 
 

EETU on meidän kaikkien asialla

EETU ry on kuuden valtakunnallisen eläkeläisjärjestön yhteenliittymä, jonka tehtävänä on eläkkeensaajien valtakunnallinen edunvalvonta. Tavoitteena on eläkeläisten ja ikäihmisten taloudellisten ja sosiaalisten etuuksien ja oikeuksien parantaminen. EETU  korostaa myös eläkeläisjärjestöjen alueellista ja paikallista yhteistyötä.

EETU toteuttaa Sitran rahoituksella ”Vahvat vanhusneuvostot” 
-seminaarikiertueen vuoden 2014 aikana. Uudenmaan piirin alueella järjestettävät tilaisuudet ovat Porvoossa (pidetty 9.4.) ja syksyllä 2.10. Vantaalla. Tilaisuudet ovat kaikille avoimia. Ohjelmat ja ilmoittautumisohjeet EETU ry:n verkkosivuilla.

EETU toteutti viime vuonna tutkimuksen 55–79-vuotiaiden tulevaisuuden näkymistä. Raportti on luettavissa EETU ry:n verkkosivuilla www.eetury.fi/eetun_tunnus/lausunnot/ (pdf-tiedosto)

Maija Raikamo
Uudenmaan piirin tiedottaja
puh. 050 521 8652, maija.raikamo@kolumbus.fi

Kaupunginjohtaja Erkki Kukkonen ja ministeri Henna Virkkunen
Kokouksen pj. Paavo Peltosaari ja Virkkunen vastaamassa kysymyksiin. Kuvat Hilkka Palo